FSSC 22000 : Sistem certificiranja varnih živil

 
 
 
Vprašajte nas

Kontakt

    Standard*:

    ISO 9001ISO 14001ISO 27001ISO 45001IATF 16949FSC / PEFCISO 50001GDPRDrugo


    * obvezno polje.
    Strinjam se s splošnimi pogoji.

    FSSC je kratica za Food Safety System Certification – organizacija za vzpostavitev sistema certificiranja varnih živil, ki je lastnica tega standarda. Oznaka  22000 izhaja iz ISO 22000, ki je standard za sistem vodenja varnih živil. ISO 22000 je eden od treh »temeljev« na katerih sloni standard FSSC 22000.  Druga dva temelja FSSC 22000 sta še:

    • Prerekvizitni programi – opisani v dokumentih ISO/TS 22002-x, NEN/NTA 8059 ali BSI/PAS 221, odvisno od branže oz. kategorije v kateri deluje organizacija (npr. Proizvodnja živil, materialov za stik z živili/krmo, krme, trgovanje, …).
    • Dodatne zahteve FSSC 22000, ki so nekatere splošne za vse katergorije, druge pa specifične za posamezne katergorije oz. skupine kategorij.

    FSSC 22000 je mednarodni standard za varnost živil priznan s strani GFSI (Global Food Safety Initiative. Izdanih je bilo že več kot 22.000 certifikatov, kar ga uvršča med največje in najbolj  priznane standarde za vodenje varnosti in kakovosti živil na svetu.

    Standard omogoča organizaciji celovit nadzor nad sistemom vodenja kakovosti in varnosti izdelkov, obenem pa podrobno predpisuje tudi zahteve za izvajanje prerekvizitnih programov (v dokumentih ISO/TS 22002-x, NEN/NTA 8059 ali BSI/PAS 221), s čimer je zagotovljena varnost na najvišjem nivoju. Uporabi se lahko za katerikoli živilski in krmni proizvod (od surovin in krme do izdelkov, aditivov ali materialov v stiku z živili in krmo) neodvisno od velikosti organizacije.